Julen närmar sig med stormsteg och det är hög tid att brygga din julöl om den ska vara klar till julafton. En julöl är en säsongsöl som många av oss brygger alternativt köper sin favorit från Systembolaget. Tidigare var julölen alltid en söt mörkare alkoholstark lager. Numera finns det fler varianter och du som hembryggare kan göra din egen oavsett om det är en mörk ale, ljus lager, milkshake stout eller varför inte en dubbel-IPA.

1990 lanserade Tuborg J-dagen i Danmark. J-dagen betyder julöldagen och numera firas den av Carlsberg här i Sverige. Somliga påstår att julölen kan köpas året runt då tillverkarna bara byter etikett på sina ölflaskor. Så vad brygger du för julöl i år? Blir det en en mörkare brown ale, välhumlad söt lager, stout eller kanske en fruktig IPA? Oavsett vad du brygger har vi flaskor som passar till din öl.

Här kommer två förslag på recept från Peter M Eronson som har skrivit boken Ölbryggarboken – Brygg ditt öl hemma.

Julmusik 6,1 % (10 liter)
Recept av: 

Malt
1900 gram Maris Otter malt [61 %]
200 gram Crystal malt (110-130 EBC) [6,5 %]
200 gram Brown malt [6,5 %]
160 gram Vetemalt [5 %]
40 gram Pale Chocolate malt [1 %]
600 gram Akaciahonung (5 minuters koktid) [20 %]

Humle  (koktid inom parentes)
Pilgrim (12 % alfa) 8 gram (60 min)
East Kent Golding  5 gram (20 min)
Fuggle 10 gram (0 min, när vörten är 40 grader)

Kryddor (koktid inom parentes)
Mald kardemumma 1 tsk (15 min)
Mald muskot 1 tsk (15 min)

IBU: 25  Jäst: European Ale (White Labs) Total koktid: 90 min

Infusionsmäskning
66 grader (60 min) 5,8 liter mäskvatten

Lakning
12 liter 78-gradigt vatten. Samlade upp 15 liter sötvört.

OG: 1056 FG: 1010

  1. Primärjäsning 8 dagar i 22 grader
  2. Primärjäsning 18 dagar i 6 grader
  3. Kolsyresättning på fat 6 grader (1 bar)

NOTERING: Väl utjäst och otroligt ren smak. Len och behaglig munkänsla. Toner av nejlika (märkligt nog). Hade velat ha lite mer restsötma så kan ska jag skippa honungen nästa gång.

Mild och fin jul(öl) 3,7% (10 liter)
Recept av: 

Malt
1080 gram Maris Otter malt [54 %]
420 gram Brown malt [21 %]
200 gram Vetemalt [10 %]
125 gram Crystal malt (110-130 EBC) [6,25 %]
125 gram Havregryn (5 minuters koktid) [6,25 %]
50 gram Pale Chocolate malt [2,5 %]

Humle  (koktid inom parentes)
Pilgrim (12 % alfa) 8 gram (60 min)
Pilgrim  10 gram (0 min)

IBU: 27 Jäst: 2.a generation European Ale (Från receptet Julmusik, se ovan)

Total koktid: 90 min

Infusionsmäskning
70 grader (30 min) 5 liter mäskvatten

Lakning
12 liter 78-gradigt vatten. Samlade upp 15 liter sötvört.

OG: 1042 FG: 1014

  1. Primärjäsning 11 dagar i 22 grader
  2. Primärjäsning 5 dagar i 6 grader
  3. Kolsyresättning på fat 6 grader (0,8 bar)

NOTERING: Stor fyllighet trots den låga alkoholhalten samt en fin och distinkt restsötma. Mjölkchoklad och bryggkaffe. Brödig. Kunde kanske haft mer rostad karaktär. Ett alternativ är att byta ut pale chocolate malt till svartmalt eller rostat korn.